Оставиха Наско Райфъла в ареста (ОБНОВЕНА)

Наско Райфъла в съда

След тричасова работа пловдивския районен съд обяви мярка за постоянен арест за пловдивския бизнесмен Атанас Червенков- Райфъла и Васил Василев.

По повдигнатите обвинения на двамата Наказателният кодекс предвижда от 1 до 8 години затвор за Василев и до 10 години за Червенков.

Срещу 48-годишния бизнесмен е повдигнато обвинение в подбудителство към 7 палежа, в резултат на което са пострадали 10 автомобила и поръчителство за нанасяне на тежка телесна повреда, както и приготовление към убийство. Постоянна мярка „Задържане под стража“ бе постановена и за един от подпалвачите на колите на бившия депутат Антоний Йорданов – 19-годишния Васил Василев.

В съда Райфъла бе доведен със засилена охрана и в добро разположение на духа:

„Това са уникални глупости, които ми се случват. Всички ме познавате и знаете какъв съм“, заяви на влизане в залата той.

В началото на делото бе даден един час на адвокатите да се запознаят с доказателствения материал. По време на заседанието и защитничката на Червенков Татяна Каменова, и адвокатът на Василев, поискаха по-леки мерки – парична гаранция или домашен арест.

Според съдията Иван Минчев обаче съществува реална опасност и двамата да се укрият, а също и да извършат друго престъпление. Магистратът се мотивира, че до този момент има достатъчно доказателства, че жертвата д-р Аргир Гяуров е бил следен с автомобил и че пътят му от работа до дома е бил проучван за наличие на камери. Направени са и пълни самопризнания от другите четирима задържани в ареста, които доказват поръчителството за палежите на 7 коли. Срещу Василев също има доказателства за палежи на коли не само в Пловдив, но също в Съединение и Хасково.

На излизане от залата съпругата на Червенков Евелина бе категорична:

„Той е напълно невинен. Това са гадни клевети и инсинуации и знам, че след време всичко ще стане ясно и ще се разбере.“

„Много добре знаете каква е атаката. Абсолютна предиборна политическа поръчка“, обяви Червенков.

И бизнесменът, и защитниците казаха, че ще обжалват мярката. Гледането пред по-горна инстанция бе насрочено за 5 февруари.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top