Оставиха Цар Киро в ареста

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов ще  изготви сигнал до Специализираната Апелативна прокуратура за това, че за седем месеца от задържането на Кирил Рашков в ареста и шест месеца, откакто досъдебното производство срещу него е изпратено в специализираната прокуратура, все още няма повдигнато обвинение за участието му  в престъпна група.  Това стана ясно днес в съдебна зала, докато Пловдивският окръжен съд гледа искането на защитата на Рашков за промяна на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Попов определи ситуацията като абсурдна, тъй като освен, че все още няма повдигнато обвинение, той не е и информиран за това, което се върши по досъдебното производство от наблюдаващия прокурор Цветослав Вергов. „Няма да коментирам действията на колегата, но ще сигнализирам апелативната специализирана прокуратура, за да може, когато се налага да вземам становище по дело, което не наблюдавам, да имам поглед върху него, посочи окръжният прокурор.

Румен Попов допълни, че съвсем скоро – на 7 март, изтича 8-месечния максимален срок за задържане, в който Цар Киро може да бъде в ареста по повдигнатите му досега обвинения. А те са за контрабанда, държане на две шишета живак, едното от които – сплав на живака и златото, известна като амалгама, както и за притежание на 25 антични златни и сребърни монети.

Защитата на Рашков пледира, че ракиеният бос е с влошено здравословно състояние, а преди няколко дни е викана линейка, тъй като е вдигнал високо кръвно.  Адвокатите му поискаха изготвяне на комплексна медицинска експертиза с участието на кардиолог и невролог. Те настояха, че състоянието му се е обострило, докато е бил и в затворническата болница в София, и в затвора. Искането им обаче не бе уважено от съда.

В съдебна зала стана ясно също, че съществуват достатъчно доказателства, че в дома си Цар Киро е извършвал престъпна дейност и че разполага с техника, която е заглушавала специалните разузнавателни средства, използвани от полицията. Освен това в компютъра му имало достатъчно доказателства за престъпната му дейност, както и данни, че негови близки живеят в чужбина. Това води до предположение, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление, мотивира се съдът.

Затова съдия Светлана Станева отказа да измени мярката за неотклонение на Кирил Рашков. Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд, а ако това стане, мярката ще бъде гледана на 26 февруари, от 10 часа.

Подобни статии

Top