Останахме с един медал от ЕП по кану-каяк

България остана само с един медал от Европейското първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години. Вилиян Бъчваров и Христо Реков спечелиха сребърен медал на 500 метра двуместен каяк при младежите и бяха приятната изненада на шампионата. Двамата завършиха днес на осмо място на 1000 метра.

„Този медал е началото. Чест и гордост. Стимулът за по-големи успехи. Надявам се, че с това започват успехите и ще представяме България на ниво. Само след седмица предстои световно първенство в Беларус. Нямаме много време след европейското, но се надявам да имаме успех и на световното. Много е ценно, когато постигнеш успеха на местна почва, защото близките ти не могат да пътуват навсякъде по света. Но у дома са тук и се усеща невероятна подкрепа“, заяви Вилиян Бъчваров.

„Подкрепата в Пловдив беше прекрасна. Това, че спечелихме първите си медали тук, ги прави още по-специални за нас. Олимпийски медал – това е нашата цел, с това са свързани амбициите ни за бъдещето“, допълни Христо Реков.

Голямата ни надежда Ангел Кодинов този път не успя да се качи на почетната стълбичка, след като вече си бе извоювал квота за Олимпиадата и бе сочен като фаворит на родна земя. Той остана пети на 1000 и на 500 метра, а на 200 метра е на 11-о място, след като финишира втори във финал „Б“.

Само няколко метра не стигнаха на юношите Иван Пенчев и Мартин Колев, които останаха четвърти на 1000 метра двуместен каяк.

В последните гонки днес следобед Олимпия Душева взе седмато място на 200 метра едноместен каяк при девойките, а Емил Банков финишира осми във финала на 200 метра едноместно кану при юношите.

Легендата на българския кану-каяк Николай Бухалов коментира представянето на българите.

„Това, което направи Ангел не трябва да ни разочарова, въпреки че очакванията бяха за първо място. Той не кара никак лошо, дори напротив. След две седмици има Световно първенство в Беларус, после е Олимпиадата в Рио, така че трябва да му стискаме палци и да му пожелаем успех. Кодинов е млад състезател, който ще се развива още много. Започна силно сезона, спечели и квота за Олимпиадата, което е невороятно, защото става все по-трудно в нашия спорт.

Това е една силна възраст, която би трябвало да е преходна, но на 23 години те вече са мъже и резултатите са много сериозни. В нашия спорт на 25-26 години състезателите са в най-силните си години.

Искрени поздравления за сребърните медалисти Вилиян Бъчваров и Христо Реков, както и за младите Иван Пенчев и Мартин Колев“.

Снимка: sportal.bg

Подобни статии

Top