Осъден на 13 години за документна измама обжалва наказанието си

Пълномощникът на германската фирма „Пройс & Партнер ГМБХ” Румен Попов от Садово обжалва пред Апелативния съд днес присъдата от 13 години затвор при първоначален строг режим, постановена му от Пловдивския окръжен съд на 16 октомври, миналата година. Попов бил пълномощник на германската фирма и  получил без правно основание чуждо движимо имущество – общо в размер на 1 045 000 лв., с намерение да ги присвои, като документната измама е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Срещу Попов бе повдигнато обвинение, че е фалшифицирал подписа на управителя на германската фирма в три платежни документа. Това е ставало за период от една година, като престъплението представлява особено тежък случай.

На практика пълномощникът на германската фирма Румен Попов е присвоил цялата сума, която е преведена от общината за проектирането на канализацията. Тези пари са спечелени от общинската администрация по Оперативна програма „Околна среда“ чрез европейските фондове. Присвоена е и сумата от 75 хиляди евро, която е трябвало да бъде преведена на германските бизнесмени. Заради неизпълнената обществена поръчка вече е стартирала процедура общината да върне европейските средства, тъй като проекти реално няма.

На подсъдимия е наложена забрана за напускане на страната.

Подобни статии

Top