Осъдиха пловдивчанин в Стара Загора за уреждане на мачове

Районна прокуратура Стара Загора постигна осъдителна присъда срещу Найден К., на 29 г. от Пловдив, обвинен за извършване на престъпление против спорта. Районният съд му наложи наказание от две години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 10 000 лева.

На 11 юли 2013 година около обяд Найден К. инициирал и осъществил срещи в заведение в Стара Загора и в село Богомилово, общ. Стара Загора, с четирима футболисти от юношеския отбор на ПФК Берое до 19 години.

Найден К. предложил на всеки един от състезателите да участва в уредени мачове, като обещал да им дава суми между 500 и 1000 евро на мач, ако играят симулативно с цел да повлияят на резултата от срещите. Подсъдимият обяснил, че това ще бъдат само няколко двубоя през сезона и резултатите няма да бъдат фрапиращи с цел никой да не заподозре.

Двама от състезателите, на които Найден К. предложил финансови средства на 11 юли 2013 година, за да играят симулативно, не са били навършили 18-годишна възраст тогава.

След отказа на играчите, на 29 юли 2013 година Найден К. провел среща в заведение в Стара Загора и с треньора на ПФК Берое U19. На него обещал сумата от 3000 евро на мач, ако се съгласи да не сменя определени футболисти по време на определени мачове, но получил отказ.

Това е първото дело, водено за престъпление против спорта, в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив, по което е постигната осъдителна присъда. Съдебният акт на Районен съд Стара Загора подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд Стара Загора.

Снимка: novinite.bg

Подобни статии

Top