Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Днес отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. По този повод в Пловдив днес ще се проведе дебат на тема  “Вредата от тютюнопушенето” със студенти от Медицински колеж – Пловдив.

Всеки трети четвъртък на месец ноември е посветен на борбата срещу тютюнопушенето. От 1977 година Американската общност за борба с рака активно се включва в този ден против тютюнопушенето. Официалното присъединяване към тази инициатива от страна на Международния съюз за борба с рака дава тласък този ден да се отбелязва в много страни по света. В нашата страна инициативи, посветени на Международния ден и превенцията на тютюнопушенето се провеждат от 1990 година.

Целите на Международния ден без тютюнопушене са поне за ден пушачите да се откажат от пушенето, а защо не да продължат живота си без вредния навик, за други може да послужи за размисъл върху вредите които нанася – здравни, икономически, социални.

Мотото на кампанията тази година е „Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!“.

Нежеланото излагане на тютюнев дим означава вдишване на комбинация от два димни потока, веднъж от димът който се вдишва и после издишва от пушача – основен димен поток и димът, който се отделя от края на димящата цигара – страничен димен поток и представлява около 85% от дима в затвореното помещение. Страничният димен поток съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид, 73 пъти повече амоняк, 3 пъти повече бензпирен, повече кадмий.

Основно това е димът, който вдишват не само пушачите, но и непушачите, намиращи се в същото помещение. В помещение, в което се пуши, докато пушачът изпушва десет цигари, непушачът поема вредни вещества, все едно е изпушил шест цигари, т.е само с 45% по-малко.

През последните години много проучвания доказват, че у непушачи, изложени на пасивно тютюнопушене се установяват заболявания, свойствени за пушачите. Това е от особено значение в детска възраст, тъй като за разлика от възрастните при децата, които растат в семейства на пушачи рискът за възникване на заболявания и нарушения във физическото и психическото развитие е от два до четири пъти по-висок.

В България повече от половината от децата (57,5%) в предучилищна възраст са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Пушат 45,7% от бащите и 39% от майките (по данни на „Проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно тютюнопушене“ в България, от НЦОЗА, 2012 г.)

Подобни статии

Top