Отбелязваме Международния ден за борба с диабета

Диабетът вече атакува и бебета

27 юни е обявен за Международен ден за борба с диабета през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.

Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания на планетата, което засяга хора от всички възрасти. Над 360 милиона души страдат от него. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип.

В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Диабетът е хронично заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар и поява на глюкоза в урината, поради нарушено производство на инсулин от задстомашната жлеза и/или недостатъчната му ефективност. Инсулинът е хормон, който се отделя от т. нар. бета клетки на панкреаса (задстомашната жлеза). Основната му задача е да понижава нивото на кръвната захар до нормалните й стойности.

Съществуват три вида диабет, като два са основни – тип 1 и тип 2.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Имунната система атакува и разрушава бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Поради това, панкреасът не произвежда инсулин или произвежда недостатъчно количество. Той най-често се развива при деца и младежи, но може да се прояви във всяка възраст. Симптомите на диабет тип 1 обикновено се разгръщат за кратък период от време, въпреки че разрушаването на бета-клетките може да е започнало от години. Симптомите могат да включват по-силна жажда и по-често уриниране, постоянен глад, загуба на тегло, замъглено зрение и силна умора. Ако състоянието не е диагностицирано навреме и не се провежда лечение с инсулин, човек с диабет тип 1 може да изпадне в животозастрашаваща диабетна кома, известна също така като диабетна кетоацидоза.

Най-широко разпространената форма на диабет е диабет тип 2. Около 90% до 95% от хората с диабет имат тип 2. Тази форма на диабет често се свързва с напреднала възраст, затлъстяване, семейна история на диабет, предишна история на диабет на бременността, обездвижване, както и принадлежност към някои етнически групи. Около 80% от хората с диабет тип 2 страдат от затлъстяване.

При диагноза на диабет тип 2 обикновено панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но поради неизвестни причини организмът не може да го използва ефективно – състояние, наречено инсулинова резистентност. След години производството на инсулин намалява. Резултатът е същият както при диабет тип 1 – повишаване на кръвната захар, при което организмът не може да използва ефективно главния си източник на енергия.Симптомите на диабет тип 2 се развиват постепенно. Тяхното проявление не е толкова бързо, както при диабет тип 1. Симптомите може да включват умора, често уриниране, увеличена жажда и глад, загуба на тегло, замъглено зрение и по-бавно заздравяване на рани или натъртвания. При някои хора протича безсимптомно.
Диабет на бременността. Някои жени развиват такъв диабет в късните месеци на бременността. Въпреки че тази форма на диабет обикновено изчезва след като бебето се роди, за жени с диабет на бременността вероятността да развият диабет след 5 до 10 години е 20% – 50%. Поддържането на добро телесно тегло и редовната физическа активност могат да помогнат предотвратяването на проявата на диабет тип 2.
Лечението на диабета не е нещо, което се случва от днес за утре, но хората с диабет значително могат да подобрят качеството си на живот, ако:
1. Внимават с какво се хранят.
2. Тренират редовно.
3.Приемат хранителни добавки, които увеличават инсулиновата чувствителност.
Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите. Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване.

Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top