Отбелязваме международния ден на белия бастун

Ориентиране-и-мобилност

На 15 октомври хората с увредено зрение у нас и в света, отбелязват Международния ден на белия бастун. Един ден, който ни напомня, че хората без зрение съществуват, че те са част от обществото и се нуждаят от вниманието и грижите на това общество.

Неслучайно денят е посветен на белия бастун. Зрящите трудно могат да си представят огромната роля на това толкова просто наглед помощно средство за слепия. За него то не само замества очите, но му дава сигурност и го идентифицира пред околните, изисквайки от тях по-голямо внимание и готовност за съдействие.

Белият бастун е помощно средство за придвижване и сигнализиране, използван от хора – напълно слепи или с частично увредено зрение. Съществуват няколко типа бял бастун, които изпълняват не само първичната функция, но и комбинирани дейности в зависимост от нуждата на използващия го човек.

Счита се, че още в началото на XIX в. англичанинът В. Хенкс Ливай създава система за движение на слепи с бастун. През 1928 г. в САЩ е основана специална организация за обучение на слепите с помощта на обикновен бастун.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белия цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея, като предоставя повече от 5000 бели бастуна на слепи ветерани от Първата световна война.

В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм, член на „Лайънс Клуб Интернешънъл”. Благотворителната организация през 1931 г. също боядисва бастуните в бяло и популяризира разпространението им.

През 1943 г. в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун и техниката за движение с него. Това изобретение било провокирано от тежката ситуация, в която са се намирали слепите му пациенти. Поради опасност от бомбардировки, болницата била разположена в гора и в няколко сгради отдалечени една от друга. Това много затруднявало придвижването на слепците.

На 6 октомври 1964 г. САЩ обявяват 15 октомври за Национален ден за безопасност с белия бастун  – на англ. “White Cane Safety Day”.  През 1980 г. Световния съвет за благополучие на слепите обявява същата дата за международно честване – 15 октомври става Международен ден за безопасност с белия бастун.

Белият бастун има още по-голямо значение и за слепите хора с увреден слух. В някои страни, като Великобритания, Чехия, Хърватия, освен белия цвят на бастуна, за сляпо-глухи хора е въведен и червеният цвят на отделните му части, като бастунът се нарича „червено-бял”. Червеният цвят показва, че тези хора имат и увреден слух – тотално глухи или с частично увреден слух.

Благодарение на усилията на Димитър Парапанов, председател на Национална асоциация на сляпо-глухите в България (НАСГБ), от 07.08.2012 г. е в сила изменение на чл. 116 на Закона за движение по пътищата, в който шофьорите се задължават да бъдат внимателни не само към слепите, които се движат с бял бастун, но и към сляпо-глухите, които се движат с червено-бял бастун. С това важно допълнение, червено-белия бастун за сляпо-глухи бива официално узаконен като средство за сигнализация в пътното движение, равностоен на белия бастун за слепи. Водачите на пътни превозни средства по този начин са информирани, че пешеходецът не само не вижда, но и не чува, и могат по-добре да реагират в различните ситуации.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top