Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

24 март е Световен ден за борба с туберкулозата. Той се отбелязва от 1996 г. с решение на Световната здравна организация. На този ден през 1882 г. немският бактериолог Робърт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. За това си откритие Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г.

В целия свят туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от нея умират около 3 милиона души в света.

Световният ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране вниманието на голямото предизвикателство за борба с туберкулозата в глобален, национален и регионален мащаб. С отбелязването на този ден се цели повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, подобряване здравната профилактика, както и популяризиране здравословен начин на живот.

В миналото заболяването е било проблем предимно на населението на бедните страни. В момента то е разпространено в почти всички развити държави в света. По данни на СЗО повече от 30% от населението на земята е инфектирано, а 15 милиона от него е засегнато от активна туберкулоза.

В Пловдив болните от туберкулоза са намалели двойно, съобщи пред Агенция Монитор д-р Веселин Давчев, началник на отделението по Фтизиатрия към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Една от причините за това са регулярните безплатни прегледи по националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването, която продължава и през 2016г. В болницата продължава седмицата на отворените врати за безплатни прегледи за туберкулоза.

Снимка: lekar.bg

 

Подобни статии

Top