Отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

За десета поредна година у нас, на 17 май, в градовете София, Пловдив, Русе, Плевен, В. Търново, Ст. Загора, Бургас, Благоевград и Варна, от 10 до 16 ч., Българската Лига по Хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации ще проведе кампания на открито под мотото: „ЗДРАВОСЛОВНО ТЕГЛО – ЗДРАВОСЛОВНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ”.

В 9-те града, на публични места, ще бъдат разположени пунктове за безплатна медицинска консултация на гражданите, информиране по проблемите на АХ и МС, измерване на коремна обиколка и на кръвно налягане на желаещите и отчитане на предсърдно мъждене със сертифицирана и световно призната швейцарска техника Microlife, препоръчана от Българска Лига по Хипертония и клинично одобрена от Българското кардиологично дружество.

В Пловдив пунктът на БЛХ и Microlife ще бъде на пл. „Централен“ (от западната страна, срещу Централна поща) от 10.00 до 16.00 ч.

Световният ден на хипертонията (WHD) се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

Снимка: otgovoru.com

Подобни статии

Top