Отбелязваме Световния ден за плетене на открито

660_018987c35b7cb91fb0c3b814a6f7a3f4

Казват, че плетенето е най-важното постапокалиптично умение и точно то би ни спасило при една тотална катастрофа. С доста по-прозаични мотиви милиони жени, а и немалко мъже, плетат – за удоволствие, за задоволяване на потребности от топли уникални дрехи, за успокояване.

Казват, че плетенето е новата йога, а сред поддръжниците на релаксиращото му действие е дори самият Гладиатор – актьорът Ръсел Кроу. Плетенето е индивидуално занимание, но от 2005 година то има своя социален „прозорец“- денят 13 юни, в който всеки е добре дошъл с куките или обръча си и кълбо прежда да дойде и да поплете заедно с останалите. Традицията е сравнително млада – само от 10 години, разпространи се бързо по света и намери своите запалени поддръжници и в България.

В София мястото за плетене на открито е в Княжеската градина, в Пловдив – в Дондуковата, във Велико Търново – на Улицата на занаятите, ще плетат на открито и в Разград, Благоевград, Стара Загора и в други градове и села.

Само наглед плетенето е статично занимание. То сплотява хората и около редица благородни каузи. И у нас има вече групи на плетачки във Фейсбук, които изработват изделия за продажба, като средствата отиват за подпомагане на няколко болни деца. Има групи, които плетат шапки и шалове за бездомни, за деца от домовете. Старо като света, умението е жизнено, защото интересът към него като хоби расте, а в съвременността то се вписва наред с приложните изкуства.

Източник: БГНЕС

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top