Отбелязваме Световния ден на Земята

WORLD1

Експерти от РИОСВ – Пловдив ще изнесат днес беседа за разделното събиране на отпадъци и оползотворяването на опаковките пред ученици от ОУ „Елин Пелин“. От 14 години в училището е създаден Екоклуб към Националния ученически екопарламент, чрез който се реализира инициативата за разделно събиране на отпадъци в класните стаи.   Поводът за инициативата е Световния ден на Земята – 22 април.

По повод празника ученици от Професионалната гимназия по машиностроене ще бъдат гости на Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда, където ще се запознаят с работата на експертите и мониторинга на пунктовете на Националната система за мониторинг на околната среда.

Студенти от Аграрния университет ще посетят РИОСВ – Пловдив, за да се запознаят с прилагане на законодателството в областта на опазването на околната среда. Експерт от отдел „Превантивна дейност“ ще представи реализирания проект на екоинспекцията за опазване и устойчиво управление на резерват „Червената стена“ и поддържан резерват „Изгорялото гюне“. Ще бъде показан филм, който демонстрира извършените дейности по проекта.

На 22 април отбелязваме 45 години от създаването на екологично движение през 1970 г. в щата Уисконсин (САЩ). На този ден над 1 милиард души по света вземат участие в дейности, насочени към опазване на нашата планета и съхраняване на живота върху нея.

Тази година Световният ден на Земята се провежда под мотото „Време е да дадем пример“. Целта е световните лидери да постигнат необходимото съгласие по въпросите за климатичните промени, обвързвайки се с общ договор за предотвратяването им, а гражданите и организациите да се откажат от употребата на конвенционални енергоизточници и да започнат да се влагат пари в производството на енергия от възобновяеми източници.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top