Отбелязват Световната седмица на кърменето и в Пловдив

Отбелязват Световната седмица на кърменето и в Пловдив

С безплатно училище за кърмене в един от големите търговски комплекси ще бъде отбелязана Световната седмица в подкрепа на кърменето в Пловдив. От 2-ри до 7-ми август бремени жени от града под тепетата ще могат да получат информация и съвети за този тъй важен за всяка бъдеща майка въпрос – кърменето на бебето.

Занятията се организират от Центъра за бременни жени в Пловдив и Общинското училище за бъдещи родители.

Мотото и темата на Световната седмица на кърменето през тази година е „Кърменето – печеливша цел за цял живот!“ Темата утвърждава колко важно е устойчиво да се увеличават закрилата, популяризирането и подкрепата за кърмене, за да се повиши броя на кърмените деца и да се увеличи средната продължителност на кърменето, с което децата ще получат наистина добър старт в живота.

Сред темите, които ще бъдат засегнати по време на безплатното училище, са

въпроси, свързани с невъзможността за кърмене, как да се подготви бременната жена, как да избере подходящи шишета, биберони и помпа за кърма, какво е важно за кърменето в родилния дом и др. Ще бъдат засегнати още въпроси, свързани с началото на успешното кърмене, грешките и проблемите при кърменето, ролята на бащата в този процес.

Сред лекторите са Антоанета Борисова – създател на общинското училище за бъдещи родители и Центъра за бременни жени в Пловдив, дистрибутори и др.

Откриването на безплатното училище ще бъде утре, 2 август, от 11:00 ч.

Световната седмица на кърменето се отбелязва от 1990 година. Тя е свързана с Целите на хилядолетието за развитие до 2015-та година.

В световен мащаб нивата на бедност са се понижили, но все още 1 от 8 човека си ляга вечер гладен. Недохранването засяга ¼ от децата в света. Наднорменото тегло, друго хранително разстройство, се среща все по-често. През последните две десетилетия детската смъртност е спаднала с около 40%, но все още почти 7 милиона деца на възраст под 5 години умират ежегодно, предимно от предотвратими заболявания. Въпреки че процентът детска смъртност сред децата на възраст под 5 години е спаднал, делът на неонаталната смъртност (тази през първия месец от живота) отбелязва увеличение.

В световен мащаб, майчината смъртност е спаднала от 400 на 100 000 раждания през 1990 до 210 през 2010, но все още по-малко от половината жени света раждат в родилни отделения, където нуждите на бебето са от първостепенно. Световната седмица на кърменето, координирана от Световния алианс за кърмене (WABA), е част oт програмата на gBICS (Глобална инициатива в подкрепа на кърменето за детско оцеляване) “Подобряването на практиките, свързани с кърменето, допринася за правата на жените, тяхното здраве и устойчива среда”.

Подобни статии

Top