Отбелязват 100-годишнината Тадеуш Кантор с театрален спектакъл

DSC_0086

По случай стогодишнината от рождението на Тадеуш Кантор и годината на полския театър, театър-лаборатория „Алма Алтер“ и арт-сцена „4хП“ излизат с премиера на спектакъла „Окото на Кантор“ в Стария град-Пловдив на 21 април, 2015, 19:00 часа.

Режисьор на постановката е Николай Георгиев, хореограф – Петя Йосифова, а в ролите участват актьорите от театъра.

Тадеуш Кантор е едно от имената, без които полският авангард не би имал своето влияние върху развитието на световната история на театъра – такава, каквото е днес. С изключителен размах той рисува картината на полския театър между живота и смъртта. Сакралното пространство на сцената се разпада, за да остави материята на живота в ръцете на своя художник. Актьорът е картина, снимка, в която зацикля онзи единствен миг на случване, тук и сега, но това „тук“ е нашето вътрешно пространство, а „сега“ е вече историческо, то вече се е случило и ще се случва, непрекъснато, зациклящо, до пълен разпад. Формата е съвършена, изчистена. Реалността деградира. Фотографията е негатив на живото.

„До този момент се опитвах да преодолея сцената. Но сега просто трябва да се откажа от нея. Това е! Просто изоставям мястото, чиято връзка с публиката е добре дефинирана. И в това търсене на новото пространство аз теоретично имам цялата реалност на живота на мое разположение“

Т. Кантор

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Полския институт и Фонд научни изследвания към Софийски университет.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top