Отварят Антовата къща в Пловдив за посетители (СНИМКИ) - DC news

Отварят Антовата къща в Пловдив за посетители (СНИМКИ)

За първи път Антовата къща ще отвори врати за посетители в рамките на Празниците на Стария град. Това ще се случи от 22-ри до 25-ти септември, когато ще се проведе презентация на тема „Невижданата автентичност”. Така пловдивчани и гости на града ще могат да се запознаят с част от тайните на непоказвания обект.

Къщата е построена към средата на XIX век от Паскал Пападати. Към началото на XX век тя преминава в собственост на Ралу Алтън Елмаз.Днес къщата е популярна като Антовата, по името на последните й собственици- поп Антови.

През 1995 г., Антова къща е обявена за архитектурно- художествен паметник от национално значение. През 1979 г. тя е изцяло реставрирана. Дворът е оформен в прекрасна възрожденска градина с мраморен кладенец (щерна) с железен чекрък. Интериорът е богат на детайли и стилно изпълнен.

Досега само официални лица и кралски особи са посещавали къщата през годините Сред тях са кралицата на Дания Маргарете II – 19.10.2000 г., кралят на Швеция Густав XVI – 10.11.2000 г. и кралят на Испания Хуан Карлос -10.08.2003 г.

Подобни статии

Top