Отварят пътя Асеновград – Смолян в едното платно (СНИМКИ)

svlaciste11

Отварят пътя Асеновград – Смолян, където огромно свлачище засипа голям участък от пътното платно. Движението след 17:00 ч. ще се осъществява в едното платно и ще се регулира от подвижен светофар. Два дни екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ разчистваха земните маси, които тръгват от цепнатините на шосето за Асеновата крепост и Лясково, и се свличат заедно с дърветата върху пътния участък преди Бачково след мелницата.

Няколко естествени резервоара откриха днес геолози при обследване на ската между шосето за Лясково и пътя Асеновград – Смолян. В тях досега се е събирала част от водата, която се е инфилтрирала в скалните масии, в резултат на интензивните валежи и снеготопенето. Тъй като тези резервоари са се пропукали, вече не могат да задържат водните потоци и те трябва да се дренират, за да може да бъде укрепен склонът, обясни пред DCNEWS доц. Кирил Ангелов от Университета по строителство и геодезия.

В момента ситуацията е тежка. Вземат се мерки да се спре водата, която се налива в горната част на свлачището, прави се отводнителен канал и в момента както виждате фирмата разчиства пътя, коментира Величко Бришимов, началник на пожарната в Асеновград.

Въпреки изгребаната пръст и изрязаните дървета, земните маси продължават да се свличат. Докато бях на място едно от дърветата се пропука и падна надолу по склона. Спукано е и дъното на нерегламентирания /според АПИ/ водоем, който се намира в дерето преди свлачището и в него вода вече не може да се събира.

Цял ден автомобили бяха пропускани поетапно в двете посоки в моментите, в които не се извършваше разчистване. Най-разтревожен от ситуацията бе игуменът на Бачковския манастир отец Симон, който цял ден бе на сипея.

В момента, както виждате работим на терен и се надяваме да спазим срока, довечера шосето да бъде достъпно, за да може всеки, който поиска, да дойде в светата обител за големите празници – Лазаровден, Цветница, а след това и Великден.

Тежка е ситуацията и по пътя за Асеновата крепост, където асфалтът отново се е пропукал, а процепите от преди два дни са нараснали с още половин метър. Според зам.-кмета по строителството Пламен Йончев, проектът за укрепването му, който включва пилотно фундиране на ската, ще бъде внесен в областна администрация и в Междуведомствената комисия към Министерски съвет в сряда. Сумата, необходима за това вече е нараснала до 2 милиона лева.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top