Отец Иван след катастрофата: Видях Св. Петка и Св. Богородица в сребърни одежди - DC news

Отец Иван след катастрофата: Видях Св. Петка и Св. Богородица в сребърни одежди

Отец Иван в болницата

Св. Петка в черни дрехи и Св. Богородица в сребърни одежди видял отец Иван по време на катастрофата, сподели той от болничното легло.  Отец Иван пострада вчера в катастрофа край с. Цалапица. В момента е в пловдивска болница със счупен крак. След инцидента той се зарече отсега нататък да прави курбан за здраве освен на Св. Дух вече и на Петковден.

69-годишният създател на дома за сираци „Св. Николай“ към манастира „Св. Троица“ в село Нови хан отивал на курбан при свой стар приятел в Съединение. „Тодор Илиев прави там курбан на Петковден всяка година. 20 години му освещавам този курбан и той човека си ме чака, даже да не се обади някоя година, аз му се обаждам и без да ме кани си идвам, това си ми е задължение. На тоя човек като съм му казал, че трябва да прави курбан за здраве, защото е бил болен и е оздравял и аз съм длъжен да го подсещам и да се грижа за него“, разказа отецът.

Тъй като през деня не е успял да си почине, взел шофьор да го кара. От полицията съобщават, че 62-годишния водач не успял да вземе завоя заради несъобразена скорост и лекият автомобил се преобърнал в канавката. Точно преди инцидента свещеникът свалил колана си, за да си вземе вода.

„Обръщам се и виждам, че съм на 50 метра от завоя и му викам, Иване намали, че сме на 50 метра от завоя, а е много остър, под 90 градуса. И той, докато разбере какво му казвам, наби спирачки, обаче колата не можа да спре“ – припомни си отецът.

След инцидента той  не помни нищо. Подобно нещо му се случва за първи път. Но е сигурен в едно, докато е бил в безсъзнание е имал видение: „Сигурен съм, макар че известно време съм бил в безсъзнание, тогава видях Св. Петка насреща в черно, а Св. Богородица така отдясно малко, ей така я видях, със сребърни дрехи“.

Свещеникът е убеден, че светицата и Божията майка са го запазили, затова се зарече оттук нататък да си прави курбан на Петковден.

Отец Иван се притеснява за хората в приюта в Нови хан. „За зимата нямаме дърва, нито нищо, а народ пристига непрекъснато. Ей го, онзи ден приех една майка с две деца, а преди това с едно детенце. И идват, идват още и се обаждат и други и не мога да ги приема, макар че съм купил 60 къщи и те ги напълниха. А те са за ремонт, трябва да ги ремонтират, че да мога да сложа хора да живеят в тях. И с тези природни бедствия тази година, ветрове, дъждове, протекоха таваните…“, оплака се отецът. В едно е сигурен, че помощниците му – отец Григорий и Галя Луканова, ще го заместят, докато се лекува.

Пред Dcnews.bg Галя Луканова сподели: Аз и досега помагах, а сега още повече, с по-големи темпове. В момента трябваше да  съм в Якимово, оттам дойдох, гледаме животни и сега трябваше да ги заколим, да ги консервираме и да ги приготвим за зимата. Но днес спряхме за малко да дойда дотук и ще се връщам, да продължим.“

Галя раказа, че в Якимово отецът е приютил 190 души, а в Нови хан – около 90-100. По думите й приютът наброява вече около 300 човека. Луканова обясни, че в Нови хан е основната сграда, но тя е с по-малък капаците. Затова свещеникът вече три-четири години купувал къщи в Якимово, където в момента настанява майки с деца. Къщите вече са 60 къщи, посочи Галя.

На въпрос на Dcnews.bg как се чувства, отецът сподели: „Добре съм, сега излизам от упойка, още ме боли крака“. Убеден е, че до няколко дни болката ще мине, но се притеснява, че ще му е трудно, докато проходи. „Човек трябва да се бори, докато е жив, не трябва да се отказва и отчайва“, допълни възрастният мъж.

Д-р Николай Харалампиев от Спешната травматология съобщи, че отец Иван има двойно счупване на дясната бедрена кост и тежък проблем на тъканите в подбедрицата. Той е опериран и бедрото му е стабилизирано с интермодуларен, заключващ застопоряващ титаниев пирон.

„Беше в шоково състояние, след катастрофата постъпи в шокова зала, стабилизиран е, след което беше приет в спешна травматология и беше опериран. Сега всичко е наред, обработен е микротъканния проблем и се надяваме тези дни да го изправим да ходим на патерици, прогнозира лекарят.

Отец Иван ще остане в болницата около седмица, а възстановяването му ще трае от 4 до 6 месеца, съобщиха лекарите.

 

 

 

Подобни статии

Top