Откажете се от тези 11 неща, за да бъдете щастливи

Човек сам гради своето щастие. Разберете кои са навиците, които ви пречат да намерите спокойствието и позитивизма, от които се нуждаете.

Без дори да го осъзнаваме много от нашите мисловни навици ни пречат да бъдем щастливи, вкарвайки ни в „негативни модели” на мислене. Ако обаче успеем да освободим ума си от лошите мисли и променим светогледа си, то много бързо ще почувстваме щастието, което заслужаваме. За да получим резултата, който желаем, първо трябва да се научим да спазваме следните правила:

Спрете да се оплаквате

През целия ден вие може да намерите безброй неща, за които да се оплаквате – времето, работата, трафика, обслужването в магазина/заведението. Това постоянно хленчене обаче по никакъв начин няма да ви накара да се чувствате по-добре. Камо ли ще ви направи по-щастливи! Всъщност вторачването в негативната страна на вашето ежедневие ще ви направи само по-депресирани и нещастни. Вие сте господари на своето настроение и макар че не може да контролирате времето или трафика, можете да изберете дали да реагирате положително или отрицателно на тези фактори.

Американският психолог и автор на книги за самопознание и самопомощ Мартин Селигман съветва: „Кажете на комисията по негативизъм, която управлява главата ви, да седне и да млъкне”.

Спрете да се налагате и да мислите, че винаги сте прави

Много хора влизат в постоянни конфликти със своите близки, приятели и колеги, само защото смятат, че тяхната гледна точка винаги е права. Ако вие сте от тях, значи трябва да се промените. Отказвайки се от идеята, че вие винаги сте прави, ще подобрите взаимоотношенията си с всички. Това ще ви донесе вътрешен мир и разбира се, щастие.

Спрете да се страхувате

Какво щяхте да опитате, ако знаехте, че със сигурност няма да се провалите? Вашите страхове са пречки, които сами създавате и които възпират вашия потенциал и щастие. Представете си само, ако всички тези пречки изчезнат, как щяхте да се чувствате? Да бъдете добри със себе си в своите мисли, действия и думи е толкова важно, колкото да бъдете добри с другите хора.

Отървете се от своите привързаности

Колкото по-привързани сте към нещо, толкова по-зависими ставате от него. Това обаче не е здравословно за вас самите, затова трябва да се научите да живеете без привързаности.

Спрете с критиката

Въздържайте се да критикувате нещата, което не разбирате. Всички хора сме различни и това всъщност прави живота толкова красив и интересен. Представете си колко скучно място би бил светът, ако всички бяхме еднакви! Не използвайте различията си с останалите като претекст за критики.

Спрете с обвиненията

Хората често обвиняват обстоятелствата или останалите за ситуациите, в които се провалят или които не им харесват. Щастието обаче е в ръцете на всеки от нас, но за да го намерите, трябва да положите усилия. Спрете да обвинявате останалите за своя живот, а впрегнете силите си, за да го направите такъв, какъвто желаете.

Спрете да се опитвате да впечатлите останалите

Има толкова по-важни неща от това какви са обувките ви, каква кола карате или в какво жилище живеете. Не се стремете да имате по-хубави неща заради другите хора, а само заради себе си и своя комфорт. Това, което е важно във взаимоотношенията ви с останалите, е да бъдете лоялни и истински. Само по този начин може да изградите наистина силни връзки.

Спрете да се опитвате винаги да контролирате всичко

Има толкова много неща, които не можем да контролираме, ето защо за ваше добро – спрете да опитвате! Вие можете да контролирате само и единствено своя живот (дори не напълно). Не налагайте своите виждания нито на любимия си човек, нито на детето си. Давайте съвети, но не се опитвайте да налагате мнението си. Само така вие и другите около вас ще бъдете по-щастливи.

Освободете се от миналото

Миналото не трябва да ръководи нито вашето настояще, нито бъдещето ви. Миналите събития и грешките могат да ви дадат само полезен опит. Съсредоточавайте се само в днешния ден, защото вчера вече е минало, а утре може да се случи всичко.

Спрете да се съпротивлявате срещу промените

Както се казва – промяната е единствената константа в живота. Нищо не трае вечно и вие трябва да се научите да приемате това. Трябва да бъдете готови за промяна и да не се страхувате от нея. Приемайте я като нова възможност и бъдете щастливи.

Спрете да живеете спрямо очакванията на другите

Твърде много хора все още се опитват да живеят така, че да се впишат в „социалните архетипи”. Те позволяват на очакванията на другите да определят тяхната работа, това, което правят, дрехите, които носят и още много други неща! Колко по-щастливи биха били всички, ако правеха това, което им подсказва сърцето? Не позволявайте на никого, дори на вашите роднини и близки, да определят живота ви. Вие имате право да бъдете щастливи, не се отказвайте доброволно от него.

Източник: rozali.com

Подобни статии

Top