Открадната преди 20 години маска за 3 млн. евро се завърна в Пловдив

Тракийска маска от 1 век сл. Хр., задигната при въоръжен грабеж от Археологическия музей преди 20 години, бе върната в Пловдив.

През 1995 година експонатът е откраднат музея, а през 2015-та бе открит в чужбина от спецполицаи от сектор „Трафик на културни ценности“ към ДАНС.

В целия свят има само още две подобни маски, но българският експонат е най-ценен и красив, а оценката му е за 3 млн. евро. Открит е при разкопки на могилата Каменица. Маската е датирана към 1 век сл. Хр. и е принадлежала на виден тракийски войн.

„Почти бяхме изгубили надежда, че ще видим маската отново“, сподели директорът на музея Костадин Кисьов и изказа огромната си благодарност и признателност към служителите на ДАНС.

Той се върна назад във времето и разказа за деня на грабежа: Поръчителят на въоръжения удар е искал единствено тази маска, явно е знаел колко е ценна. Грабежът се случи в неделя, в 13 часа, когато музеят е в почивка. На една от вратите се позвънило, пазачът отворил и бил нападнат от двама души. Единият ударил охраната с дръжка на пистолет в главата и започнали да го влачат по земята, спомняме си, че имаше кървави следи по пода. С една от обувките му счупили витрината и взели единствено маската, въпреки че в залата е имало и други ценности – златни венци, накити, както и над 700 златни монети. С разбиването на витрината се е задействал СОТ-а, а пет минути по-късно е дошла полицията, но от крадците нямало и следа. 

Маската е била силно увредена и се е наложило да бъде реставрирана от цял екип, начело с Милица Илиева. От утре находката ще може да бъде видяна от всички жители и гости на града под тепетата.

 

 

Подобни статии

Top