Откраднаха меден проводник за 7 000 лева

Кражба на 330 метра меден проводник на приблизителна стойност 7 000 лв. беше установена при проверка в трафопост в района на бул. „6 септември“ в Пловдив.

В съоръжението е проникнато въпреки, че е било заключено и обезопасено и въпреки поставените от дружеството уведомителни табели за опасност за живота.Кражбата е извършена по начин, по който да не доведе до непосредствено нарушаване на захранването, но поставяйки под риск снабдяването за клиентите от този трафопост при покачване на тяхното потребление.

Намесата на екипите на електродружеството, които възстановиха липсващата техническата инфраструктура, избегна риска от аварийно прекъсване на електрозахранването в централен район на Пловдив.

За случая са уведомени органите на МВР Пловдив.

Данните сочат, че за 2015 г. на територията, обслужвана  от EVN България, са извършени 343 неправомерни посегателства на 22 000 метра електропроводи, както и на 2682 литра трансформаторно масло. Общо разходите за възстановяване на инфраструктурата надхвърлят 257 000 лв. – средства, които биха могли да бъдат вложени в подобряване на електрозахранването и клиентското обслужване.

Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии в електрозахранването за клиенти, а в редица случаи имат и фатален изход за извършителите.

 

Подобни статии

Top