Откриване 3 в 1: ПУ откри учебна година, спортна площадка и общежитие (СНИМКИ)

ПУ „Паисий Хилендарски“ направи днес откриване 3 в 1. За по-малко от два часа беше открита новата учебна година, нова спортна площадка до Спортната зала на университета и първото от четирите нови общежития.

По традиция учебната година бе открита със слово на ректора проф. Запрян Козлуджов. Той беше разочарован, че тази година нито един политик от висок ранг не е уважил официалното откриване. Козлуджов приветства първокурсниците, много малка част от които бяха в залата. Състояха се и традиционните ритуали по предаване и приемане от първокурсниците на ключа, „История славянобългарска“, написана от Хилендарския монах и знамето на  пловдивската Алма матер.

Вижте видео и снимки от  церемонията:

Докато траеха церемониите студенти чакаха настанителните си заповеди за общежитие в двора на Ректората и се ядосваха, че не могат да присъстват на официалната церемония.

Първокурсникът Тихомир Григоров е от Стара Загора. Днес той е взел заветното картонче за настаняване в общежитията от Ректората и бе успял да стигне до церемонията по откриването. По думите му още вчера, в първия ден на връчване на настанителните заповеди, са били раздадени по-добрите стаи в общежитията. „За нас останаха стаи с обща баня и по 3-4 легла“,  коментира момчето и допълни: „Проблемът беше, че списъците бяха два, но доста хора влязоха не с връзки, но с правомощия.“

Самият Тихомир е настанен в стая с още двама души, които все още не познава. Ако не му хареса, ще отиде да живее на първо време при свои близки, тъй като не може да си позволи квартира.

До новите общежития той  и останалите първокурсници изобщо не могат да стигнат, тъй като в тях са настанявани само отличници след втори курс и чужденци.

Само хора с доказан отличен успех могат да бъдат в тях, потвърди и ректорът. По думите му стаите са като в тризвезден хотел.

„Това е първото новопостроено след 1989 година общежитие. Постигнахме себестойност, която за мен не е постигана, защото с пълното обзавеждане, топлофициране и газифициране, е 970 лева на кв.метър. Обикновено на такава себестойност предават груб строеж“, категоричен беше проф. Козлуджов. По думите му в строежа са вложени 2 милиона и 900 хиляди лева. „За същите пари обикновено сменят балатумите и прозорците на общежитията“ – горд е ректорът.

До два месеца, около средата на ноември ще бъде готово и второто общежитие, което се строи зад новооткритото. 154 души ще бъдат настанени в новия кампус, сред тях ще има и чужденци. Нуждите на ПУ са за около 1350 легла, а в момента на общежитие са настанени около 1100 студенти.

Според проф. Козлуджов въпрос на избор и приоритети е дали студентите ще дойдат на церемонията по откриването или не, тъй като настанителната заповед можеа да се получи и в понеделник. Но самите студенти обясниха, че ако не са отишли още в първия ден – вчера, днес и утре за тях вече остават стаите с по-лоши условия.

Вижте снимки от общежитията:

Освен новото общежитие днес бе открита и новата спортна площадка до спортната зала.  Изграждането й струва 240 хиляди лева, още 40 хиляди са отишли за нов фитнес в близост.

Вижте снимки от откриването на спортната площадка:

 

Подобни статии

Top