Откривателят на вируса на СПИН чете лекции в Медицинския университет в Пловдив

MU new

Откривателят на вируса на СПИН проф. Жан-Клод Шерман ще пристигне в Пловдив тази седмица. Проф. Шерман, който е един от тримата учени от института „Пастьор“, изолирали вируса ще гостува на 20 и 21 март на Медицинския университет. В рамките на програмата поповод Международния ден на франкофонията – 20 март, той ще изнесе лекционен курс пред студенти и преподаватели.

Проф. Шерман твърди, че е много близо до откриването на ваксина срещу СПИН, като в Пловдив ще разкрие докъде е стигнал с откритието си. Той е удостоен с ордена на почетния легион на Френската република за своите открития.

С редица прояви Meдицинският университет ще отбележи денят, посветен на френския език и култура. В седмицата на франкофонията в университета са изложени старинни френски медицински издания от библиотечния фонд на университета. Обяне е и конкурс за превод на художествен текст от френски на български език.

В МУ-Пловдив, който тази година чества своя 70-годишен юбилей, френски език се преподава още от далечната 1945 година.  Днес той се изучава като чужд език за медицински и академични цели от  българските студенти и е атрактивен избор за чужд език от многобройните чуждестранни  студенти от англоезичните специалности.

Университетът членува в Агенцията на франкофонските университети (AUF), обединяваща  близо 800 висши училища и академични институции от петте континента.  Многобройни са проявите на академично сътрудничество, осъществени благодарение на френскоезични програми, проекти, двустранни и многостранни договори за академичен и научен обмен. Двама бележити френски учени са удостоени със званието  „доктор хонорис кауза на МУ-Пловдив“: проф.  Ф. Пелерен, пластичен хирург,  и проф.  П. Делем, неврохирург.

20 март се отбелязва като международен ден на франкофонията в над осемдесет държави по света. Според  данни от Международната организация на франкофонията, в която България членува от 1991 година,  през 2014 година 274 милиона души говорят  френски като майчин или официален език, а над 870 милиона го изучават или ползват като чужд език за ежедневни или  професионални цели.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top