Откриват майските празници в Асеновград

11121334_10203778909664208_1174874847_n

С изложба живопис на асеновградския художник Иван Любенов тази вечер в старинното училище „Св. Георги“ се откриват майските културни празници в Асеновград. Много премиери на книги, изложби, театрални постановки и концерти са включени в програмата, като кулминацията ще бъде на 31 май, когато ще се чества тържествено празникът на града.

По традиция всяка година по време на майските празници в Старинното училище „Св. Георги“ се показва творчеството на известни местни художници. Тази година асеновградчани ще видят творби на Иван Любенов, рисувани през последните няколко години. Докато разглеждахме картините му, творецът си припомни първия празник на Асеновград, отбелязан през 1978 година.

Бяхме поканили Борис Димовски, Радой Ралин, интересно беше. И тогава идваха много театри. Аз не си спомням Народният театър да е идвал през последните двайсетина години, но тогава редовно идваха театри с разни постановки, разказа Любенов.

Тази година общината е подготвила богата програма. Освен множеството премиери, в нея е включен и тържественият ритуал за изпращане на асеновградските абитуриенти, който вече стана традиция в навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и култура. А на 31 май Асеновград отбелязва своя празник.

Програмата ще започне с литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ и след това от Асенова крепост, където своите призове ще получат наградените асеновградчани, ще започне празничното шествие, което ще завърши в градската градина пред паметника на патрона на нашия град Цар Иван Асен ІІ, разказа зам.-кметът Мария Вълканова.

На сесията тази сряда ще станат ясни носителите на почетните звания на Асеновград, припомни Вълканова. Тя открои още един акцент в програмата – традиционният панаир на занаятите в градската градина, за който се очакват занаятчии от цялата страна.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top