Откриват обновения пазар на Асеновград на 30-ти април (СНИМКИ)

11139529_10203610376290979_1783081580_n

Обновеният общински пазар за зеленчуци в Асеновград ще бъде открит на 30 април. Тържището е вече готово и е запълнено с търговци и производители на близо 80%. 1 милион и 100 хиляди лева струваше реконструкцията, съобщиха от Общината, като 600 хиляди лева бяха отпуснати по Оперативна програма „Регионално развитие“, а други 500 хиляди бяха осигурени от общинския бюджет.

Реконструкцията на пазара в Асеновград започна миналия септември и вече няколко седмици вървят търговете за наемане на клетки. Повечето маси вече са заети, а търговците работят видимо спокойни и в доста по-добри условия.

Аз съм много доволен и много от колегите са доволни. Предпочитаме да е така, отколкото както беше преди – като цигански катакомби. Така вътре и за хората е приятно, за клиентите, и за нас е приятно, каза търговецът Ясен Хаджийчев.

На същото мнение е и Асен Димов. Той работи на пазара от 5-6 години и за първи път се чувства комфортно.  Взел е под наем две клетки, но все още не ползва едната. Твърди, че мястото му стига и всичко е по-хубаво от преди.

По-удобно е, защото тази стока в клетките,  всичко се вадеше преди, а сега нито я вадиш, нито я прибираш, дърпаш си ролетката и си заминаваш спокойно, няма да се притесняваш за нищо, коментира Димов.

105 са вече заетите клетки на пазара – от търговци на зеленчуци и цветя. Все още има и свободни помещения, за които общината разиграва търгове. Предстои промяна в правилника за предоставяне на маси, съобщи зам.-кметът Мюмюн Алиджик.

Съгласно нашия правилник всеки имаше право да вземе по една маса. Сега предлагаме промени в правилника, за да може някои желаещи да вземат по две маси, обясни Алиджик.

Проверка на DCNEWS установи, че на практика доста търговци вече стопанисват по две клетки. Промени в наемните цени няма, има промяна в квадратурата на масите, което донякъде оскъпява обектите.

Според търговците обаче досега една маса е струвала 75 лева на месец, а сега струва близо 135 лева. Все пак търговците са доволни и смятат, че цената е приемлива, макар че може да се отрази на цените на зеленчуците.

А иначе след реконструкцията, пазарът има нов покрив, ново осветление и по-европейски вид. А цялостното му довършване ще струва още 3 милиона и 900 хиляди лева.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top