Откриват официално VIII-я панаир на занаятите в Пловдив - DC news

Откриват официално VIII-я панаир на занаятите в Пловдив

Осмият Пролетен панаир на занаятите, който започна вчера, ще бъде открит официално днес на Римския стадион. Церемонията по откриването е насрочена за 17:30 ч.

От вчера сутринта Малката главна в града под тепетата се превърне в огромна чаршия, на която 85 майстори изложиха своите произведения.  До 24 март – неделя, занаятчии от цялата страна демонстрират над 25 занаята. Сред тях са дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство , ножарство,  стъклодухане, стъклопис, свещарство, изработване на накити, изработване на национални кукли и кукли от текстил, шапкарство, килимарство, художествени тъкани, сладкарство.

Тази година в града под тепетата пристигнаха и майстори от Сърбия и Македония, които представят ръчно изработени накити и стъклописи.

Акцентът в Пролетния панаир тази година ще бъде  Пленер по дърворезба, който  стартира днес с представяне на седемте участници в надпреварата – резбари  от цяла България:  Виктория Денева, Веска Колева, Иво Пенев, Николай Николов, Димитър Димитров, Цанко Иванов и Емил Темелков. Представителите на школи от цяла България ще се състезават в изработването на пано на тема „Пловдив“. Работилниците им са разположени в края на Малката главна, а след края на панаира изделията ще бъдат предоставени на Общината, която от своя страна ще ги подарява на чуждестранни гости. Ученици от Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив също се включат в тазгодишния панаир.

 

Подобни статии

Top