Открит урок за празника Въведение Богородично в село Труд

Празник за въведение богородично в село труд

С прожекция на филм, беседа и възстановка на събитията около Въведение Богородично малки и големи в село Труд отбелязаха Деня на християнското семейство в енорийския просветен център „Св. Иван Рилски“. Местните деца пресъздадоха библейската притча и разказаха с какво семейството е ценно.

Векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер и именно семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби.

Учениците споделиха, че родителите им помагат в трудни моменти, включително и за работата в училище. Ценни за тях са и моментите, в които единият родител замества другия или тази роля се поема от баби и дядовци.

Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Тук отново се преплитат православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години.

В християнската история имаме много образци на свети семейства. Пример за това е семейството на Св. Василий Велики. След като майка му станала вдовица, тя отдала цялото си внимание на сина си, за да го възпита в християнските ценности. Отначало той бил адвокат, след което станал духовник, обясни отец Кирил.

Възстановката на Въведение Богородично се представя пред жителите на Труд за пета поредна година. Богословът Екатерина Тошева и кметът Николай Копринков също беседваха с децата по темата за християнските семейни традиции и въвеждането на малката Богородица в божия храм.

 

 

 

Подобни статии

Top