Откриха зала за специални колекции в Градската художествена галерия

Зала за специални колекции откриват в градската художествена галерия в Пловдив

С изложба от творби на големия художник Жорж Папазов ще бъде открита зала 1 в постоянната експозиция на Градската художествена галерия на ул.“Съборна“ 14-а. Картините на именития творец са от колекцията на Димитър Инджов – това са платна, купувани от чужбина, за да бъдат показани за първи път в България.

Така наречената „зала 1“ е ново изложбено пространство, оформено на мястото на бивши административни помещения. Идеята е на тази площ да се излагат само специални колекции – както наши, така и от чужбина, и най-вече да се представят творби, които стоят в хранилища, а към тях има голям интерес.

Красимир Линков – директор на ГХГ – Пловдив: „Желанието ни е тук да се случва нещо ново и хората, които вече познават постоянната ни експозиция, да бъдат провокирани непрекъснато отново и отново да идват“. Колекцията от творби на Жорж Папазов ще даде възможност на публиката да се запознае с творчеството на този голям художник, с едни от най-добрите му картини, създадени през различни периоди от неговото творчество.

„Тя има и образователна цел – показва фотосите, които представят художника, неговия кръг и средата, в която той живее, различните периоди на неговото творчество и техниките, с които работи“, допълва директорът.

Откриването на изложбата ще бъде на 7 юли. На вернисажа от 18.00 до 24.00 часа могат да присъстват само хора, които са се регистрирали на сайта на Градската художествена галерия. От 8 юли експозицията се отваря за широката публика и ще остане в залата близо 3 месеца.

 

 

С

Подобни статии

Top