Откриха занаятчийския сезон в Карлово (СНИМКИ)

По  инициатива на Кирил Георгиев – известен майстор дърворезбар и общински съветник бе даден официален старт на занаятчийския сезон  в Бухаловия хан в старинно Карлово. Там над 30 майстори на стари занаяти всекидневно ще демонстрират уменията си пред местните и гостите на града.

Красивата възрожденска сграда бе ремонтирана по проект на община Карлово, а след това безвъзмездно предоставена на задругата на майсторите. Това е факт по инициатива на  Кирил Георгиев и негови колеги.

Майсторът и общински съветник подчерта, че следващата стъпка е създаването на школа на занаятчиите, в която напълно безплатно ще се обучават децата от региона на старите традиции.

Туристите винаги са оставали  изумени и възхитени от красивите плетива, калоферската дантела, дърворезбата, ножарството. Как се случва  всичко това те ще могат да видят  вече в Бухаловия хан.

Много от тях ще се върнат, за да преминат курс на обучение за определен занаят, който харесват най-много, смята майсторът.   Да подкрепи инициативата в Карлово бе и  председателят на Регионалната занаятчийска камара –Пловдив Тони Симидчиева.  „Тези хора пазят жива българщината. Те съхраняват това, което е опазило България през вековете, ценете ги и им помагайте”, каза Симидчиева.

Да аплодират колегата си за инициативата дойдоха и общинските съветници от ГЕРБ Сребра Атанасова, Мария Тодорова, Доньо Тодоров и Никола Паунов.

 

Подобни статии

Top