Откриха картини на Златю Бояджиев в общински сейф в Стрелча

Шест картини на Златю Бояджиев са намерени в сейфа на община Стрелча. Платната са пейзажи, формат 50х35 см и са рисувани с маслени бои. Най-голям интерес предизвиква една от картините, която е нарисувана от двете страни и представлява две отделни композиции.

Платната са рисувани, когато Златю Бояджиев е бил на почивка в Стрелча през 1952 – 1954 г. Тогава, художникът дарява творбите си на града, които от години се съхранявали в сейфа на община Стрелча.

„Бяхме шокирани и същевременно изненадани. Толкова години картините на ненадминатия Златю Бояджиев са останали скрити и забравени за поколенията“, коментира кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.

По разпореждане на Евстатиев, в присъствието на служители на администрацията, шедьоврите са извадени от сейфа. Заедно с тях кметът и служителите откриват и уникални сребърни и златни предмети.

Две маслинови листа и маслинов плод са част от златен венец, намерен случайно през 1959г. до една могила в местността Орела. Те са част от ритуални погребения на знатни тракийци.

Това дава основание на историци и археолози да предположат, че те са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила. От венеца са запазени 40 лаврови листа и няколко плода. Те се намират в Историческия музей в Пловдив.

Краеведът и основател на Историческия музей в Стрелча Тодор Белчов запазва двете златни маслинови листа и златен маслинов плод, преди да бъде  предаден  венеца в Пловдив, за да бъдат експонатите изложени в музея.

 

Подобни статии

Top