Откриха модерно общежитие за 130 лица, лишени от свобода

Министър Павлова откри модерно затворническо общежитие на връх 145-годишнината на Министерство на правосъдието

Просторни спални помещения със самостоятелни санитарни възли, модерно обзавеждане, кухни с трапезарии. Така изглежда новото двуетажно съоръжение към затвора в Пловдив, изградено по норвежки модел.

Досегашните условия в затворническо общежитие „Хеброс“ бяха повод за множество сигнали и оплаквания от лишените от свобода, които търпяха присъдите си там.

С финансовата помощ от Норвежкия финансов механизъм, в размер на близо 3 млн. лева, от днес Пловдив има най-модерното общежитие в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН).

„За мен е особена чест да присъствам на събитието, тъй като днешният ден е знаменателен – преди 145 г. е създадено първото българско правителство и е създадено Министерство на правосъдието, така че за нас е двоен празник“, каза министърът на правосъдието Мария Павлова при откриването на обекта. Тя благодари на партньорите от Кралство Норвегия за помощта и сътрудничеството, чрез които условията в българските пенитенциарни заведения са значително подобрени.

Новото общежитие от открит тип е с капацитет до 130 лишени от свобода – 65 спални помещения за по двама лишени от свобода, включително и килии за лица със специални нужди. За целта напълно са преустроени селскостопански сгради, които бяха на територията на съществуващото поделение към Пловдивския затвор.

Освен общежитието е изградено и ново преходно отделение, т.нар. half way house, в което 9 затворника ще могат в среда, близка до семейната, да се подготвят и адаптират преди връщането обратно в обществото.

Съвременни условия на труд – нови и практични помещения, както и съответната модерна техника, са осигурени за администрацията и за надзорно-охранителния състав. Оборудван е и медицински кабинет.

В Пловдив с министъра на правосъдието бе и главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, който заяви, че усъвършенстването и модернизирането на системата за изпълнение на наказанията ще продължи да бъде приоритет.

Активно ще се работи и по осигуряване на безопасна среда и смислени дейности, които насърчават промяната в живота на лишените от свобода.

На откриването днес стана ясно още, че е сключен договор за строително-монтажни работи и в корпуса на затвора в Пловдив. Там също ще се подобрят битовите условия, като ремонтът предвижда изграждане на санитарни възли в спалните помещения, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения.