Откриха най-старото обработено злато в Европа (СНИМКИ)

Обработено злато, по-старо от това във Варненския халколитен некропол откриха археолози край Пазарджик, пише dnevnik.bg. Мънистото, открито от екипа на арх. Явор Бояджиев в така наречения „Град на птиците“ край село Юнаците, е на близо седем хиляди години, което го прави най-старото в Европа.

„Градът на птиците“, съществувал между шестото и четвъртото хилядолетие пр. Хр., взима прякора си от глинените фигурки – полуптици, получовеци, намерени в могилата Юнаците, но и от следите за висока организация на живота.

Разкопките говорят за град – с укрепена част, макар още да не могат да кажат със сигурност дали намерените останки са от производство или жилище. Обитателите на мястото са били носители на висока култура – земеделци, дошли от Мала Азия, които са познавали редица технологии, смята арх. Бояджиев. Те са били напълно материално задоволени, но цивилизацията им е била унищожена от първобитни племена на коне.

Ръководителят на разкопките смята, че зрънцето обработено злато, открито в „невзрачна“ постройка с абсолютна сигурност е по-рано от това на Варненската култура, датирана между 4400 – 4100 пр. Хр. Това е много, много важно откритие, смята арх. Бояджиев.

Подобни статии

Top