Откриха незаконно отглеждани защитени птици в жилище в Асеновград

РИОСВ – Пловдив спаси 54 птици от защитени видове

При проведена съвместната акция на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и отдел „Криминална полиция“ на МВР – Пловдив в частни домове бяха открити 54 незаконно отглеждани защитени птици.

Пойните птици от видовете щиглец, обикновено конопарче, елшова скатия и диво канарче са държани в клетки.

Те са конфискувани от жилищата на две физически лица в кв. „Коматево“, гр. Пловдив и в гр. Асеновград, след което са пуснати на свобода от служители на екоинспекцията на подходящо място.

Срещу извършителите са образувани административно-наказателни производства.

Заплашват ги предвидените в Закона за биологичното разнообразие глоби в размер до 5 000 лева и допълнително обезщетение в размер на 40 лева за всеки екземпляр.

До действията на институциите се стигна след получени сигнали от граждани за наличието на обяви в Интернет за продажба на птици.

РИОСВ – Пловдив отново припомня, че всички форми на умишлено улавяне, убиване, притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия или размяна на взети от природата екземпляри от защитени видове е престъпление.

Екоинспекцията ще продължи да работи усилено за преустановяване на незаконната търговия с диви пойни птици съвместно с органите на реда.