Откриха първия антимикробен изолатор в Южна България

Откриха първата антибактериална стая

Откриха първияв Южна България антимикробен изолатор, оборудван с медни повърхности. Антимикробните болнични стаи ще намалат значително риска от развитие на инфекция по време на лечението в интензивното отделение и ще спомогне за намаляване на възстановителния период след оперативно лечение.

За всеки лекар най-важна е сигурността на пациента по време на лечението. По тази причина се търсят различни начини да се ограничат вътрешноболничните инфекции.

Според д-р Ангел Енчев в с въвеждането на антимикробен изолатор се наблюдава значително намаляване на усложненията и следоперативните инфекции. По думите му така се скъси и периода на възстановяване и по-бързото изписване на пациентите.

Приложението на метала в най-често докосваните в болничната стая повърхности разрушава целостта на бактериалните клетки и те загиват.

Подумите на производителя на антимикробна медна сплав Крум Нанев една такава болнична стая не изглежда по по различен начин, единствено повърхностите са с характерен жълт цвят. Без значение дали се почистват ежедневно или не, медта продължава да върши своята работа, поясни той.

Сплавта намавяла броя на микробите и оттам разходите за антибиотици. Така пациентите могат да бъдат изписани по-бързо, посочи д-р Панос Ефстатиу – научен консултант при Гръцкия институт за развитие на медта.

Във всички европейски държави вътрешноболничните инфекции са около 10%. В България официалните данни сочат между 2% и 3%, което според компетентни медицинските лица се разминава с реалността, защото инфекциите се прикриват.

 

Подобни статии

Top