Откриха статуи на мъж и жена от ІІ-ІІІ в. на Римския форум

Две римски статуи – торс на мъж и бюст на жена, откриха археолозите, които работят на Римския форум до Централна поща в Пловдив. И двете находки се датират от II-III век.

Миналата година на същото място бяха намерени две мраморни глави и други статуи. Всички находки ще бъдат експонирани на мястото, на което са открити. Едната статуя е на мъж, чийто торс е запазен, а другата е бюст на жена с постамент.

Засега археолозите не са категорични кои са личностите, които статуите изобразяват – възможно е да са част от императорското семейство или градски общественици.

По всяка вероятност една от статуите е била поставена в алтарите, които са се издигали на древните форуми. Там почитателите са изнасяли своите излияния или са се кланяли на своите богове, обясни археологът Елена Кесякова.

Тази сутрин екипът на Кесякова се е натъкнал на оброчна плоча на Зевс и Хера, като се е запазил само Зевс. Двете божества са най-почитаните от древните траки, каза Кесякова.

Експонатите се очаква да бъдат изложени на мястото, на което са открити. След завършване на археологическите проучвания предстои реализацията на проект „Консервация, реставрация и експониране на обекта „Римски форум“.

Подобни статии

Top