Отложиха делото за рестарт на процеса срещу Боскос

Пловдивският апелативен съд отложи за октомври делото срещу гръцкия студент Христос Боскос, блъснал  ученичката Катерина Матеева на автобусна спирка преди две години. Причината – Боскос е нередовно призован, тъй като не е намерен на адреса, на който е живял в Пловдив, стана ясно в съдебната зала. Затова той ще бъде издирен чрез Министерството на правосъдието, постанови съдът.

На заседанието дойде само другият подсъдим – Васил Калев. Той обаче се яви без адвокат, тъй като защитникът му бил в планиран годишен отпуск.

Припомняме, че апелативните магистрати ще решават казуса, след като главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на наказателното производство. С решение на Окръжния съд шофьорите Христос Боскос и Васил Калев бяха освободени от наказателна отговорност за причиняване средна телесна повреда на 15-годишната Катерина Матеева. Първоначално те получиха условни присъди от районния съд, но впоследствие окръжният приложи чл. 78 А и Боскос получи глоба от 5000 лева, а Калев 2500 лева.

Присъдата предизвика протести на площад Съединение за промяна в закона, който да налага по-строги наказания за шофьорите, причинили тежки травми при катастрофи.

В мотивите си главният прокурор пише, че са допуснати съществени нарушения на материалния закон и неправилно е приложена разпоредба на чл. 78А от Наказателния кодекс. Не са възстановени от подсъдимите причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата в размер на 12 569,11 лева, което е задължителна предпоставка за освобождаване на извършителите от наказателна отговорност.

Катастрофата  стана на 19 май 2014 г. около 14.00 часа на спирка на моста на Герджика. Васил Калев с мерцедеса си при ляв завой се удари в нисана на Христос Боскос, който карал с близо 100 километра в час. При удара нисанът се вряза в автобусна спирка и счупи и двата крака на Кари. Тя претърпя множество тежки операции, но още не се е възстановила напълно.

Подобни статии

Top