Отложиха делото срещу гръка, блъснал 16-годишната Кари

Пловдивският районен съд отложи за 24 февруари делото на гръцкия студент Христос Боскос, който блъсна с колата си 16-годишната ученичка Катерина Матеева на автобусна спирка в Пловдив. Причина за отлагането стана  липсата на важен експерт, участвал в изготвянето на тройната автотехническа експертиза. Според прокурора по делото Живко Пенев, именно неговите заключения ще са решаващи за изхода от процеса.

Днес бе даден ход на делото. В залата освен гърка Христос Боскос и обвинения в съпричиняване на катастрофата Васил Калев, бяха също 16-годишната Кари, родителите й и много нейни съученици, призовани като свидетели.

Адвокатът на Боскос Георги Кутрянски поиска случаят да се по съкратената процедура, но защитникът на Калев настоя да се ползва друга възможност от НПК – съкратено съдебно следствие с разпит на свидетели и експерти. В този случай най-вероятно след произнасяне на присъдата нейният размер няма да бъде редуциран с една трета.

Пред съда гъркът се призна за виновен и заяви:  „Съжалявам много, макар да не може да се върне времето назад“. Васил Калев обаче отказа да признае вина, а съпругата му Борислава, която бе разпитана в залата, обясни, че Калев е минал на зелен, а не на жълт светофар на кръстовището до моста на Герджика и е спрял рязко, като веднага след това в него се е блъснал автомобилът на гръцкия студент.

Катастрофата стана на 19 май, миналата година. Тогава, след удара между двата автомобила, колата на Боскос се отклонява от пътя и се забива в спирката до кръстовището, където Кари е чакала автобус.

В резултат на удара момичето бе с множество наранявания – счупване на черепа, счупване на краката и временна опасност за живота. Състоянието й още не се е подобрило, а има и усложнения при единия крак, съобщи днес бащата Илиян Матеев. Той беше категоричен, че семейството настоява за справедлива присъда.

Съдът уважи искането на Катерина да бъде конституирана като частен обвинител. Семейството на Кари поиска и обезщетение за нанесени имуществени вреди в размер на 12 569 лева, които ще трябва да бъдат изплатени с лихвите от 19 май 2014-та досега.

При така повдигнатото обвинение Боскос и Калев може да получат до 3 години затвор или пробация. Наказанието обаче може да бъде сведено и до административно /парична глоба/, коментираха в хода на досъдебното производство магистрати.

Подобни статии

Top