Отложиха за септември процеса срещу Дон Портокал (СНИМКИ)

Пловдивският окръжен съд отложи за септември мегаделото срещу цитрусовия бос Сотир Янков, съпругата му Елена, дъщеря му Мария и още 11 души, обвинени в източване и укриване на данъци и други финансови далавери в особено големи размери. Делото не можа да стартира заради неявяването на трима от подсъдимите, част от адвокатите и други процесуални пречки.

Пловдивският бизнесмен Сотир Янков, дъщеря му Мария и съпругата му Елена се изправиха пред Окръжния съд по обвинение за укриване на данъци, в особено големи размери – за над 5 милиона и 500 хиляди лева, както и в извършването на парични преводи за 50 хиляди, за които са знаели, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

Сред обвиняемите по делото e още Атанас Бонев, известен като Малкият Зум, тъй като е племенник на футболната легенда Христо Бонев.

На заседанието днес не се явиха трима от обвиняемите – Томислав Томов, който бил в болница, Борислав Борисов и Стоян Цанков. За последните двама окръжният съд наложи мерки за неотклонение подписка и задържане под стража, тъй като не са открити на адресите им.

Според запознати със съдебната практика заради многото обвиняеми, свидетели и защитници има опасност делото да се точи с години.

Може и да не е с години, не се знае. Зависи от поведението на страните, само че ако не е коректно, има съответни мерки. Съдията докладчик обясни какви могат да бъдат последствията, така че се надявам другия път да тръгне – посочи прокурорът по делото Христо Анчев. –  Сумата е над 5 милиона лева, още преди години беше ясна, когато се започна делото,  допълни Анчев.

За схемите, по които цитрусовият бос и съпругата му, собственичка на известна верига фризьорски салони, са отклонявали пари към собствените си сметки, прокуратурата е изписала близо 1000 страници. По делото предстои да бъдат разпитани 80 свидетели.

Преди три години арестът на Сотир Янков –  най-големия вносител на цитрусови плодове в Южна България, наричан още Дон Портокал и съпругата му Елена, доведе до трусове в местните структури на ГЕРБ. Тогава Елена Янкова бе председател на местната структура на ГЕРБ – предприемачи. След арестите, бизнесът на цитрусовия бос е съсипан. Процесът бе отложен за 14 септември.

Подобни статии

Top