Отляха камбаните на църквата “Свети Николай”, освещава ги владиката

Майсторите от прочутия леярски род Велеганови отляха карай Пловдив шестте камбани за църквата “Свети Николай”, спазвайки технология, която се е предавала от поколение на поколение. Общо за храма са отлети 6 камбани, като най-голямата е 200 килограма, а най-малката – 30 килограма.

Камбанният ред: 200 кг, 100 кг, 80 кг, 60 кг, 40 кг, 30 кг е изчислен така, че да може да “пее” традиционните църковни мелодии, приканващи миряните да дойдат в храма. Чистотата на звука се постига както със състава на метала, от който е излята камбаната, така и с нейната особена форма, обясни Г. Лимонов – човекът, който е отлял камбаните за храма “Свети Николай”. По традиция бронзовата камбанна сплав на Велеганови съдържа 20% калай и 80% мед.

Двеста килограмовата камбана-майка има диаметър от 62 сантиметра. Толкова е и нейната височина. По целия профил дебелината на камбаната е различна, обясни Г. Лимонов – горе е най-тънка, а най-дебела е отдолу, защото там се удря и трябва да е най-здрава. По принцип камбаната трябва да е достатъчно здрава, за да издържи и достатъчно тънка, за да вибрира, обясни майсторът.

Камбаните на “Свети Николай” ще бъдат управлявани от машина и ще звънят, дърпани не от човешка ръка, а по електро-механичен начин. Такива са съвременните тенденции, породени от липсата на клисари, обясни техническото решение Г. Лимонов.

В паметта на машината, която ще управлява звъна на камбаните на “Св. Николай”, има възможност да се заложат 300 мелодии. Църковният канон обаче включва само точно определени звуци от мелодии, които вече са вложени в паметта на камбанния механизъм.

Камбаните са дарение от родолюбиви пловдидвчани като Кирил Василев /основен ктитор на храма/, Христо Христов, Ангел Запрянов, Иво Василев, Дмитър Вълчев и Росен Стоилов.

 

 

Подобни статии

Top