Отмениха присъдата на машиниста Тиляшев, делото тръгва наново в Ст. Загора

Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на пловдивчанина Христо Тиляшев – помощник-машинист на бързия влак София-Варна, който катастрофира на 12 юли 2014 г. на влизане в гара Калояновец. С решение от 3 май съдът върна делото на Старозагорския окръжен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав.

На 25 април Тиляшев обжалва присъдата си от 8,5 години затвор, наложена му от старозагорските магистрати пред Апелативния съд. Мотивът на защитника му Хари Харалампиев бе, че подсъдимият трябва да узнае, защо е признат за виновен за причиняване на смърт и 4 средни телесни повреди, като деянието представлява особено тежък случай. И според топюриста, защитавал българските медици в Либия, и според прокурора по делото от Апелативна прокуратура Пловдив – Светозар Лазаров, Старозагорският съд на практика не е приложил мотиви към присъдата. Така подсъдимият е в неведение каква е мотивацията на магистратите да му наложат това наказание

Освен това на делото стана ясно, че магистратите от първата инстанция не са се съобразили с показанията на Тиляшев и началника на БДЖ в Пловдив Илко Илчев. Според тях сигнализацията е била категорична, че до гара Калояновец влакът е насочван към главния коловоз, а в последния момент се е появил още един зелен семафор, което е било ясен знак за машинистите, че композицията трябва да се отклони на второстепенен коловоз. Така екипът на влака е бил поставен в невъзможност за адекватна реакция.

Пловдивският апелативен съд мотивира отмяната на присъдата с тоталната липса на анализ на доказателствата в мотивите, което  е съществено нарушение на процесуалния закон. Според съда липсва и налице преценка на доказателствата по делото. В мотивите си към присъдата старозагорските магистрати буквално са преписали обвинителния акт и механично са възпроизвели фактологията, отразена в него. Не е отчетена степента на заинтересованост на едни или други показания, за да се анализира на кои да се даде вяра. Драстично е пренебрегната разпоредбата на НПК, при противоречие на доказателствата, съдът да изложи защо приема едни, а отхвърля други, което гарантира формалната правилност на вътрешното му убеждение.

Според апелативните магистрати в случая, въобще липсва оценка на доказателствения материал. Освен това съдът не е обсъдил въобще данните от експертизите, въобще няма анализ и собствена оценка по тях.

В решението си Апелативният съд препоръчва на Старозагорския окръжен съд при новото разглеждане на делото да бъдат съпоставени и анализирани всички обстоятелства в тяхната обективно логическа връзка, след което да се изведат осъдителни или оправдателни изводи.

Припомняме, че Тиляшев бе осъден на 8 години и половина затвор при първоначален общ режим на 16 февруари, тази година. Той бе признат за виновен за катастрофата, при която загина колегата му Венко Тодоров, а четирима пътници бяха ранени. Старозагорският съд го осъди и да заплати гражданските искове на БДЖ „Пътнически превози“ – в размер на 1,1 млн.лв., за щетите, нанесени на влаковата композиция, както и иска от 358 хиляди лева на НКЖИ за щетите по железопътната инфраструктура. 3000 лева трябва да бъдат изплатени и на един от четиримата пострадали пътници – 78-годишния Васил Тотев.

Репортаж за делото вижте ТУК!

Подобни статии

Top