Отмениха разрешителното за строеж на „Одрин 8“

Отмениха разрешителното за строеж на мястото на разрушения през март, тази година, тютюнев склад на ул. „Одрин“ №8 в Пловдив, съобщиха от Окръжната прокуратура в града под тепетата. Магистратите подадоха протест до РДНСК да бъде отменено разрешението, издадено от главния архитект на Община – Пловдив Румен Русев на образуваното специално за целта дружество „Одрин 8” ЕООД.

Припомняме, че протестът бе подаден по  досъдебното производство, по което към наказателна отговорност са привлечени главния архитект на Община – Пловдив – Румен Русев и представителя на „Одрин 8” ЕООД – Георги Бранеков.

Със заповед на началника на РДНСК Южен централен район от 19.08.2016 г. това разрешение за строеж бе прогласено за нищожно – непораждащо каквито и да било правни последици от момента на издаването му. Това означава, че издаденото разрешително е било напълно незаконно и тъй като последствията в случая влизат в сила със задна дата, на практика то не съществува, поясниха за DCNEWS от прокуратурата.

В мотивите си за прогласяване на нищожността началникът на РДНСК Южен централен район изцяло е споделил доводите на наблюдаващия прокурор, изложени в протеста и залегнали в повдигнатото на главния архитект на Община – Пловдив Румен Русев обвинение по воденото досъдебно производство. А те са за допуснати множество нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство при издаване на строителното разрешение, довели до тежки и неподлежащи на саниране пороци в същото.

В заповедта за отмяна категорично е констатирано и, че разрешението е било издадено без задължителното съгласуване с Министерство на културата.

Разследването по досъдебното производство продължава.

Подобни статии

Top