Отново вино от чешма в Асеновград

Оказва се, че в Асеновград, чудото водата да се превърне във вино, се случва не само в първият ден на февруари. Вече традиционно ритуалът „Вино от чешма” се извършва и на 14 февруари – ден, натоварен с много празнична семантика. По Юлианския календар това е Свети Трифон – денят на лозаро-винарите. Асеновградчани са истинските царе на този стар занаят.

Не е случайно, че в същия момент празнуват и археолозите. Археолозите откриват съкровищата от миналото. Лозарите засяват и обработват земята, която им се отплаща с плода, от който те създават своето истинско съкровище виното – това, с което се гордеят най-много.

Празникът се организира от Историческия музей в града. Ритуалното потичане на вино ще стане в Етнографската къща от мраморната чешма в двора, изработена още през 1856 година. Спазвайки християнския принцип ще бъде приготвен курбан за здраве и берекет. Лично ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев ще извърши свещенодействието по освещаване на ястието.

Заради организирания от община Асеновград поход-поклонение в памет на Васил Левски до манастир „ Света Петка” в неделя, празникът ще се проведе на 13 февруари, уточниха организаторите.

Подобни статии

Top