Отново гледат делото за „агнешката афера“

Обвинените в опит за контрабанден износ на 1200 румънски агнета за Турция, отново застават пред съда днес. Делото срещу бившия шеф на пловдивския клон на Агенцията по храните д-р Светозар Василев, ветеринарните лекари Васил Деведжиев и Йордан Йорданов, и автора на схемата Петко Държиков стартира през май, миналата година и днес ще се гледа за пореден път.

Опитът за износ беше направен преди две години, като идеята била да се заобиколи забраната в Турция да се внасят агнета от Румъния. Сделката била осъществена чрез шуменската фирма „Лайв сток интернешънъл” ООД, чийто представител тогава бил Петко Държиков. Той купил агнетата от северната ни съседка и организира транспорта им до пловдивското село Караджово. На събирателен пункт там на животните трябвало да бъдат поставени български ушни марки с помощта на ветеринарните лекари Васил Девеждиев и Йордан Йорданов.

За целта шефът на пловдивската Агенция по храните /БАБХ/ д-р Светозар Василев поръчва 5 000 марки и предоставя част от тях за извършването на подмяната. Оосвен това разрешава вписването на депото в Караджово в регистъра на Агенцията, въпреки че то не отговаря на санитарните изисквания.

Цената на подготвените за износ агнета е изчислена на 184 654.60 лв. По онова време агнешкото в Турция е три пъти по-скъпо, отколкото у нас, което предполага и значителна печалба, ако продажбата беше реализирана. Износът обаче е осуетен след подаден сигнал.

Обвинението срещу четиримата е за контрабанда в особено големи размери. Текстът от наказателния кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор. Д-р Светозар Василев е подведен под отговорност и за длъжностно престъпление.

Делото е насрочено за периода до 23 януари.

 

Подобни статии

Top