Отново избират най-добро домашно вино в Асеновград

За поредна година в Асеновград обявиха конкурса за най-добро домашно вино. Наградният фонд през 2015-та отново ще бъде 480 лева, а победителите в двете категории – за бяло и червено вино, реколта 2014-та, ще получат и по едно 50-литрово буре. Наградите ще бъдат връчени в навечерието на празника Трифон Зарезан – 31 януари.

По традиция конкурсът е в две категории – за червени и бели вина.  Но тъй като асеновградчани много уважават българската народна песен, в която се пее: „Ой ти бяло вино, що не си червено?“, а и градът край Чая е известен със своята станимашка малага и прекрасния мавруд, повечето награди ще бъдат присъдени на майсторите на червени вина.

Победителят в конкурса за червено вино ще получи голямата награда от 100 лева и буре, за второ място се предвиждат 80 лева, а третият награден ще получи 60 лв. Ще бъдат раздадени и пет поощрителни награди по 20 лева.

В конкурса за бяло вино ще бъде награден само класираният на първо място. Той ще спечели 80 лв. Ще бъде връчена също награда на производител от населено място извън община Асеновград, както и награда на публиката – 60 лв.

Ето и регламентът за участие:

1. В конкурса могат да участват производители на бели и червени вина от реколта 2014 г.
2. Вината да бъдат бистри и наляти в стъклени бутилки.
3. Производителите могат да участват само със собствени вина.
4. В конкурса не могат да участват вина, произведени от грозде от директни сортове.
5. В конкурса не могат да участват вина, които са изкуствено ароматизирани.
6. Производителите посочват задължително сорта или сортовете, от които е произведено виното.
7. От всяко вино, предложено за участие в конкурса, производителят трябва да притежава минимум 30 броя бутилки.
8. Проби от вината /3 бутилки/ трябва да бъдат предоставени минимум 15 дни преди датата на конкурса.
9. Най-доброто домашно вино се определя от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки-София, Университет по хранителни технологии-гр.Пловдив, Изпълнителна агенция по лозята и виното-град София и “Винзавод” АД-Асеновград.

Заявките за участие се приемат в стая 405 на Община Асеновград до 15.01.2015 г. /четвъртък/.

Вече стана традиция конкурсът за най-добро домашно вино да бъде съпътстван от поетичен конкурс „Наздравица за любовта“ и от състезание за приготвяне на най-вкусни станимашки сърмички.

Подобни статии

Top