Отново мартенски базар в Асеновград (СНИМКИ)

Традиционните Пижо и Пенда, разнообразие от символи, вплетени в двата „мартенски” цвята-червено и бяло, картички, апликации, бижута с пролетни мотиви. Това са предметите, които от днес може да намерите на благотворителния щанд на Дневния център за деца с увреждания в центъра на града.

„Сувенирите са изработени от самите деца не само като част от рехабилитацията им, но и с цел преодоляване на социалната изолация и подобряване качеството на живот“, уточни управителят на заведението Добромир Кузманов. В изработката на интересните мартеници и украшения, децата, които посещават центъра, са вложили своите индивидуални творчески усещания, а пред благотворителния щанд самите родители запознаваха с работата и развитието на децата .

„При изработването на пролетните символи бяхме заедно, малчуганите научиха, че мартениците имат голяма сила, защото в тях са вплетени много доброта и позитивни пожелания”, разказаха от екипа на Центъра.

Това не е първата подобна инициатива, традиционно преди 24 декември се провежда и благотворителен базар „Навън валят коледни мечти”. Предстои изложба и за Великден. А събраните средства ще бъдат използвани за нуждите на децата от ДЦДУ.

„Дневен център за деца с увреждания” е социална услуга, предназначена за специализирана помощ на деца с физически и ментални увреждания. Центърът е с капацитет 30 места. В него работят психолог и логопед, социален работник, кинезетерапевт, сургопедагог и социални педагози. Има и медицинска сестра. От 2014-та година, с решение на общинския съвет, са предприети действия за преместване на услугата в сградата на бившия дом „Таньо войвода”. Потвърждението обаче трябва да дойде от държавните институции.

Подобни статии

Top