Отстраниха главния архитект на Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

Отстраниха главния архитект на Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пловдивският окръжен съд отстрани главния архитект на община Пловдив Румен Русев от поста му днес.

Той е обвинен в извършване на престъпление по чл. 277 а, ал. 4 във вр. с чл. 26 ал. 1 от НК. Текстът гласи: „Който нареди или допусне осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева“.

Според наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура Дилян Пинчев, става дума за умишлено престъпление от общ характер, което е извършено във връзка със служебните задължения на Русев. Той посочи, че свидетелите, които са разпитани по делото или са му пряко подчинени, или имат друга служебна връзка с архитекта, или са в близки отношения с него, а това може да се отрази на обективната истина. Освен това разследващите все още събират доказателства, а Русев има достъп до всички документи в общината, свързани с това разследване и може да изготвя документи, които са свързани с досъдебното производство, а по този начин да укрие обективната истина.

Пинчев посочи в съдебната зала, че прокуратурата обмисля дали да привлече други двама общински служители като обвиняеми по делото и намекна, че в случая става дума за корупционен момент по отношение на арх. Русев. Ето какво коментира прокурорът пред журналисти:

От своя страна адвокатът на арх. Русев Красимир Елдъров бе категоричен, че клиентът му няма как да попречи на разследването или да повлияе на свидетелите, които вече са разпитани. Доводът, че архитектът е подписал разрешителното за строеж  през декември 2010 година той обори с това, че подписите си под този документ са положили и всички членове на Експертния съвет за устройство на територията на общината. „Трябва ли и те да бъдат привлечени като обвиняеми по това дело?“, запита адвокат Елдъров. Юристът оспори искането за отстраняване и с довода, че едва сега се иска това, след като разследването е започнато през март.

Съдът прецени, че повдигнатото обвинение на Румен Русев е за престъпление, извършено в качеството му на главен архитект на Община Пловдив, като е налице връзка между заеманата от него длъжност и осъществяване на престъплението, което е извършено при изпълнение на преките му служебни задължения.

Прието бе и, че ако Русев продължи да изпълнява служебните си задължения на главен архитект ще има възможност да повлияе на свидетелите по досъдебното производство, още повече, че част от тях са служебно зависими от него. Освен това съдът прие доводите на прокуратурата, че Румен Русев може да попречи на разследването, като укрие документи или дори като издава нови, свързани с казуса, тъй като има достъп до цялата документация.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

„Ще обжалваме“, категоричен бе адвокат Елдъров. Ето какво още каза той след заседанието.

Не се чувствам виновен, посочи на два пъти арх. Русев – и преди заседанието за отстраняване, и след него.

Подобни статии

Top