Отстраниха от длъжност кмета на Брезово (ОБНОВЕНА)

Отстраниха от длъжност кмена на Брезово

Пловдивският районен съд отстрани от длъжност кмета, заместник– кмета и секретаря на Община Брезово. В петък срещу тях бяха повдигнати обвинения във връзка с извършени множество нарушения при осъществяване на нотариални удостоверявания. По случая е повдигнато обвинение и на един банков служител.

Срещу кмета на Брезово Радньо Манолов, заместника му Димитър Томов и секретаря на общината Стойна Малешкова е повдигнато обвинение, че са прехвърлили индивидуалните партиди за допълнително задължително пенсионно осигуряване на 117 души от един фонд в друг, без хората да са знаели за това.

Удостоверяването става по тривиалния ред, както се удостоверяват подписи в общината. Сега кой е предложил, това е предмет на разследване. До момента има повдигнати такива обвинения в съучастие с банковата служителка, коментира прокурорът Борис Михов.

Според държавното обвинение има доказателства, че кметът досега е извършил само пет удостоверявания. Заместникът му Димитър Томов обаче е заверил около 50 подписа.

Аз казвам, че имам подписани документи. 4 или 5 бяха. Аз не помня кога съм подписвал такива документи. Първото нещо, което ще направя е да проверя верността на моя подпис, ще искам експертиза, категоричен бе кметът Радньо Манолов.

В един период служителката, която е в деловодството ми носеше един или два такива документа и ми казваше, човекът е долу. Подписа се, ама бързаше да си тръгне и моли да го заверя. И това, допускал съм го, каза зам.-кметът Димитър Томов.

Според прокуратурата ползата за управителя на банковия клон Стоянка Стоянова от прехвърлянето е по 10 лева на привлечен клиент и комисионни от дивидента при евентуална печалба. Именно тя е сочена като организатор на схемата. Пред съда Радньо Манолов и служителите му помолиха да не бъдат отстранявани, тъй като идва зима и предстои да се сключват договори за снегопочистване, както и да се подновяват споразумения за следващата година.

Ако бъдем отстранени, общината ще бъде обезглавена, тъй като остава само един заместник, на когото още не са гласувани правомощия от общинския съвет, коментира Манолов. Въпреки това се стигна до отстраняването на тримата. Кметът и служителите му ще обжалват мярката.

 

 

Подобни статии

Top