Отстраняват очно перде през 1,8 мм разрез

Пациентите на пловдиска болница вече, страдащи от катаракта, вече могат да се лекуват с последно поколение апарат за отстраняване на очно перде – „Центурион”. Модерната техника е доставена от САЩ и гарантира изключително добър резултат – ден след операцията пациентът може да се върна на работното си място, обясни д-р Екатерина Георгиева, завеждащ очно отделение в частна клиника.

При интервенцията се прави минимален разрез – едва 1,8 мм, за да се премахме помътнялото перде и да се постави интраокуларна мека леща. Операцията заедно с подготовката и постяването на упойката продължава 25-30 минути. След това в течение на месец на болния се правят два клинични прегледа, в които се проследяват състоянието на окото и зрението.

Ден след излизане от болницата пациентът се връща към ежедневните си задължения, но нашата препоръка е да не ползва компютър или други оптични уреди по-рано от 10 дни, отбеляза лекарката. До 30-я ден офталмолозите му забраняват да вдига тежко и да прави големи физически усилия.

Катарактата е помътняване на лещата на окото. Среща се предимно при хора над 55-годишна възраст, но в последно време се забелязва тенденция за подмладяване на заболяването – все по-често оперираме и 40-годишни, заяви д-р Георгиева. Всички болни могат да бъдат оперирани с апарата, включително и децата, при които очното перде е вродено. Всеки ден екипът на очно отделение може да обслужи 25-30 души. Операциите се поемат от Здравна каса и пациентите заплащат единствено за изкуствената леща, която се присажда в окото.

 

Подобни статии

Top