Отхвърлиха замяната на земи в Боянци в полза на Бачковския манастир (СНИМКИ)

Общинският съвет в Асеновград отхвърли предложението на кмета Емил Караиванов, което имаше за цел да узакони ромската махала в село Боянци. Тъй като тя е издигната върху земи на Бачковския манастир, общината бе изготвила схема за обезщетение – Светата обител да получи 13 общински парцела в землището на село Боянци срещу своите 50 дка, върху които са построени около 100 ромски къщи.

Бурни дебати предизвика в Общинския съвет предложението на асеновградския кмет Емил Караиванов за обезщетяване на Бачковския манастир с 48 дка имоти в землището на село Боянци. Съветниците от ГЕРБ не подкрепиха внесената като извънредна точка докладна и гласуваха въздържал се. Мотивът:

Около това предложение на кмета има много юридически неясноти, които биха породили следващи проблеми и за общината, и за манастира. Затова искахме нещата да се обсъдят предварително на комисиите, такова нещо не се случи, посочи Костадин Яков, председател на групата съветници от ГЕРБ.

Проблемът е много стар – съществува почти от 15 години, а самите роми населяват манастирската земя над 30-40 години, стана ясно на сесията днес. В залата кметът на Боянци Димитър Димитров дори беше довел агитка от роми, живеещи във въпросната махала.

За да бъде приета точката, бяха необходими 25 гласа „За“, но само 19 съветници гласуваха в полза на дарението.

Не сме против това да се уредят нещата, но да бъдат законови, посочи Яков. Ако някой е решил да си прави предизборен пиар за сметка на хора, които не знаят точно как стоят нещата, няма да стане за сметка на общинските съветници на ГЕРБ, допълни той.

Аз политически дивиденти не търся, ще продължавам да търся решаването на проблема в полза на Православната църква, посочи беше кметът Емил Караиванов.

Той бе категоричен, че ще внесе точката отново на следващото заседание, този път в редовния дневен ред. Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон обаче си тръгна обиден.

Аз съм надпартиен, всички лидери за мен са еднакви, всички са добре дошли в светата обител, но просто в момента те отнеха правото на глас на БПЦ, съответно отнеха правото на глас и на политика да водим социална политика и най-вече да можем да можем да помагаме на хората, както в случая става въпрос, огорчен бе игуменът.

Все пак той подчерта, че ще прояви диалогичност и ще предложи на Светия синод манастирът да дари своята земя на Общината, за да се узакони ромската махала, ако на следващата сесия съветниците приемат предложението.

Подобни статии

Top