От днес: Летищата в България работят по нови правила

Четирите международни летища – София, Пловдив, Варна и Бургас са готови от полунощ на 31 март да работят като част от Шенгенското пространство за свободно движение.

От тази дата всички граждани, които пристигат на българска територия от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка.

Те ще се насочват през обособените изходи и ще преминават единствено проверка летищна сигурност.

С приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода отпадат и паспортните проверки.

От 31 март отпадат граничните проверки за пътниците, които пътуват по вътрешни полети, които от и до България с държави от Шенгенското пространство. Останалите пътници ще преминават през гранична проверка. Ако имаме 4 пътници – първият, например, за Мюнхен, вторият за Цюрих, третият за Истанбул, а четвъртият за Лондон, то тогава на първите двама ще бъде извършена само проверка за авиационна сигурност без гранична проверка. Важно е да се отбележи, че те ще трябва да носят със себе си документи за самоличност. Другите двама ще преминат през цялата проверка, както беше и до момента“, заяви комисар Аксиния Манчева – началник на Гранично полицейско управление – София.

Изискването за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват само с един родител или настойник се запазва, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това отпада.