От днес „Пловдив чете“

Откриват официално фестивала „Пловдив чете“ днес. Любимият на пловдивчани книжен фест продължава до 14 юни, неделя. 130 писатели, преводачи и критици се включват в новото издание на литературния фест. Ще бъдат представени най-новите и значими книги на близо 40 издателства.

Официалното откриване ще бъде от 19.30 часа на Античния театър (при лошо време в Концертна зала) с голям концерт. Тогава тържествено ще бъде връчен Орфеевия венец за високи постижения в съвременната поезия и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено
оформление на книга.

Кметът Иван Тотев и Божана Апостолова, основател на „Пловдив чете“ ще приветстват участниците в тазгодишната литературна фиеста.

В концерта ще участват:

Джанис Харингтън (САЩ), Хилда Казасян и
„Венци Благоев джазтет“ в състав:
Петър Момчев – алт и тенор саксофони
Невилиян Гемижев – кларинет и алт саксофон
Благой Гешев – цугтромбон, Димитър Благоев – китара и банджо, Теодор
Петков – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Стефан Кожухаров –
барабани, Венцислав Благоев – тромпет и флюгелхорн
Хор „Детска китка“ при ОДК – Пловдив с диригент Яна Делирадева, пиано Соня
Запрянова
Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ при ОДК – Пловдив с ръководител
Венцислава Еленска.
Валя Балканска и музиканти (гайда).

Ще бъде прожектиран и филм посветен на фестивала „Пловдив чете“, създаден от режисьора Крум Филипов и заснет от оператора Иван Палейков.
„Пловдив чете 2015“ се организира от издателство „Жанет 45“ (домакин) в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Съорганизатор за осъществяването на Алеята на книгата Пловдив (пл. „Централен“) е Асоциация „Българска книга“. Алеята е вече почти готова и очаква само издателствата, които ще напълнят павилионите с най-новите си издания. По традиция по време на фестивала книгите се продават с 20% отстъпка.

Какво предстои по време на фестивала може да видите тук.

 

Подобни статии

Top